Dak-vormen

Deze vorm, meestal voorgeleid, maakt de laatste jaren veel opgang. De bekendste is de dak-Plataan. Maar ook Morus (Moerbei), Liquidambar (Amberboom), Acer campestre (Veldaak) en nog enkele andere soorten zijn uitstekend geschikt om tot een dak-vorm te leiden.


Dak-Moerbei (Morus alba 'Macrophylla')
Dak-Moerbei
Cultuur variëteit van de gewone Witte Moerbei (Morus alba). Krachtig groeiende boom die zomers veel en lang schot maakt. Blad groot, tot wel 20 cm mooi glanzend donkergroen. Schone boom; weinig last van ziekten en ongedierten. Vruchten wit, later verkleurend naar rood. Eetbaar. Mooie schaduw-boom. Leverbaar als dak-vorm en als kroon op stam. Ook zonder 'dakrek' een prima schaduw-boom om zomers op warme dagen lekker onder te zitten. Ook mooi als solitair op gazon! Heeft dan wel wat ruimte nodig Maat van de dakvorm bomen is 10-12 cm (omtrek stam). Stamhoogte 240 cm.  
Vanaf
€ 89,00
Dak-Plataan (Platanus hispanica)
Dak-Plataan
Overbekende dak-Plataan. Snelgroeiende, grootbladige boom met afschilferende bast. Kan uitstekend gesnoeid worden en daarom een goede dak-boom. Kan op diverse hoogtes gemaakt worden. Minimale hoogte 240 cm in verband met doorhangen van de takken.
Vanaf
€ 75,00
Liquidambar dak-vorm (Amberboom, dak-vorm)
Liquidambar dak-vorm
Geschikte soorten Liquidambar om als dak-vorm te gebruiken zijn; de 'gewone' zaailing (stryraciflua) en de soorten 'Lane Roberts', 'Parasol', en 'Worplesdon'. Deze soorten hebben takken die makkelijk te buigen zijn en daardoor een mooie, dichte dak-vorm kunnen krijgen. De meest gebruikt is 'Worplesdon'. Deze heeft mooie herfstkleuren en doet het goed op vrijwel iedere grondsoort. De standaard stam-hoogte voor het dak is 240 cm. Hoger of lager kan op aanvraag gemaakt worden. Leverbaar vanaf eind ktober, met draadkluit.
Vanaf
€ 89,00
Oosterse Dakplataan (Platanus orientalis 'Minaret') Beperkt op voorraad
Oosterse Dakplataan
Geënte Plataan op een stam van 225 cm en verder als dakvorm uitgeleid. Veel kleiner blad als de gewone Platanus hispanica (acerifolia) Blad vrij diep ingesneden, mooie gele herfstkleur die overigens maar van korte duur is. Uitstekende 'snoei'-boom en daarom ook geschikt als dak-vorm. Groeit minder hard dan de gewone soort. (zie ook onder bol-vormen)
Vanaf
€ 85,00
Bron: http://www.leenderheim.nl /dak-vormen